WAARborgen

Bij WAAR maken we het jou makkelijk om een bewuste aankoop te doen. Een product dat past bij jouw principes, bij alles wat jij belangrijk vindt. Dat lees je af aan onze WAARborgen. Je vindt de logo’s bij elk product. Zo zie je in één oogopslag of een product bij je past.

Onze WAARborgen

WAAR staat voor fair trade en duurzaam. Een groot deel van de collectie van WAAR is afkomstig van fair trade gecertificeerde importeurs (zij zijn erkend door de landelijke Vereniging van Wereldwinkels). Veel van de etenswaren die WAAR verkoopt, hebben het Max Havelaar keurmerk. Daarnaast draagt een deel van ons assortiment een ander (internationaal) keurmerk of sociaal label. Er zijn inmiddels veel verschillende keurmerken en labels die aangeven op welke manier een product duurzaam is. Om daar op een heldere, overzichtelijke manier over te communiceren hebben we de WAARborgen ontwikkeld: icoontjes die in één oogopslag duidelijk maken op welke manier een product duurzaam is.

Fairtrade

Dit WAARborg geeft aan dat het product fair trade geproduceerd is. Dat kan zijn volgens de internationale fair trade criteria van de World Fair Trade Organisation. Enkele criteria zijn: minimumprijs voor de producent, respect voor mens en milieu (geen kinderarbeid of discriminatie en behoorlijke werkomstandigheden) en een duurzame handelsrelatie. In Nederland ziet de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels toe op de naleving van deze criteria. Max Havelaar ziet toe op de fair trade criteria voor etenswaren, maar ook op de certificering van fair trade katoen bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat het bedrijf dat het product maakt SA8000 is gecertificeerd of werkt met het Fair for Life label. Een aantal producten is gemaakt bij een bedrijf dat zich heeft aangesloten bij Ethical Trade Initiative of is gecertificeerd door EcoCert.

Recycle

Producten met dit WAARborg zijn gemaakt van materialen die zijn hergebruikt. Bij recycling gaat het om het terugwinnen en opnieuw voor gebruik geschikt maken van grondstoffen uit afval. Het kan ook zijn dat het product (deels) is gemaakt van restmateriaal, materiaal dat is overgebleven bij de productie van een heel ander product en anders weggegooid zou zijn.

FSC

FSC is een keurmerk voor houtproducten afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Het keurmerk is eigendom van Forest Stewardship Council en wordt uitgegeven door certificeringsinstellingen die onder toezicht van FSC opereren.

Organic

Producten met dit WAARborg zijn afkomstig van biologische landbouw of veeteelt. Bij de productie ervan wordt er door de boeren geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, krijgen dieren biologisch voer en volop de ruimte om te leven.

Ecologisch

Dit WAARborg geeft aan dat er bij de productie rekening is gehouden met het milieu en dat er geen schadelijke stoffen in het product zijn verwerkt zoals weekmakers en parabenen. Het kan ook zijn dat het product hergebruik bevordert of energie en grondstoffen bespaart. Soms geeft dit WAARborg aan dat het product is gemaakt van natuurlijke materialen (bamboe, kurk), van materiaal dat te recyclen is of van een grondstof die op een duurzame manier is geteeld (kaarsen van gecertificeerde palmolie).