Thee met al haar rituelen
‘S ochtends begint het met een kop thee en ‘s avonds eindig ik mijn dag ermee op de bank. Een vriendin uit Estland attendeerde mij laatst op mijn thee “gebruik”, oftewel misbruik. “Je moet je thee met aandacht drinken Keoma.” Het is namelijk een heel mooi ritueel dat we hier in het westen met ons dagelijkse theegebruik helemaal vergeten zijn. Nou, ik was wel nieuwsgierig geworden naar die thee rituelen! Ik deel mijn bevinden graag met jullie.
Mijn zoektocht naar deze rituelen begint bij het ontrafelen van de geschiedenis. Er zijn ontzettend veel mythes en verhalen rondom het ontstaan thee. De meest voorkomende is die van Chinese Keizer Shennong. De keizer kookte zijn water altijd vanuit hygiënisch oogpunt. Op een dag liep hij met zijn kopje gekookt water door zijn tuin, waar er na een windvlaag blaadjes van een struik in zijn kopje belandde. Hierdoor ontstond een aromatische geur wat de keizer erg aangenaam vond en voilá thee was geboren.
Thee heeft zich daarna verspreid naar Japan, andere delen van Azië en ten tijden van de VOC was het een van de hoogste handelsproducten en zo is thee ook in Europa terecht gekomen. Meteen erg populair, vooral bij de Britten. Op de een of andere manier was het liefde op het eerste gezicht. De Engelse thee en thee met melk is daar nog steeds heilig. Maar wat maakt thee nou zo’n speciaal iets?
Rituelen
Het zetten van thee wordt in sommige landen gezien als een prestatie. In China wordt een toekomstige bruid uitgekozen op haar kwaliteiten als thee maakster. Het vraagt om precisie: hoe heet moet het water zijn, hoe lang laat je de thee trekken etc etc. Dat is wel wat anders dan het aanzetten van de waterkoker, theezakje even laten trekken en klaar.
Theeceremonies in Japan
Zoals we gewend zijn van Japanners hebben zij het zetten en drinken van thee tot een kunst verheven. Deze ceremonies duren gemiddeld zo’n 4 uur. Centraal staat de aandacht die wordt gevraagd bij het drinken van thee. Er worden verschillende soorten mindfulness-technieken gebruikt tijdens de ceremonie. Zoals het in stilte drinken van de thee, een wandeling maken voor en na het drinken met de volledige aandacht voor de wandeling om in een bepaalde gemoedstoestand te komen.


High Tea met scones in Engeland, ook wel afternoon tea
Theedrinken was in Engeland iets voor de hogere klassen. Vooral toen thee net geïmporteerd werd was de prijs hoog, en dus alleen voor de elite beschikbaar. Het high tea-en is ontstaan toen hertogin Ana van Bedford een middag aan haar bediendes vroeg om rond de namiddag thee met lekkernijen te serveren. In die tijd (1840) aten ze nogal laat op de avond en een tussensnackje was dan wel gewenst. Dit sloeg aan in Engeland en al snel werd het een hele bombarie met lekkernijen, zilver op tafel en etiquette voor de kleding. Nu is high tea-en ook voor het gewone volk toegankelijk en wordt het in Nederland ook steeds populairder. Lekker een middag met vriendinnen proeven van verschillende soorten thee, mini gebakjes en taartjes. Heerlijk!
Maar wat is nou het mysterie rondom thee?
Waarom al die ceremonies met thee en niet met koffie? Tjah, ik heb het antwoord niet echt kunnen vinden. Misschien omdat thee het oudste drankje van de wereld is naast water? Wat het nou echt precies is weet ik niet, en ik vraag me af of iemand op de wereld het weet. Wat ik wel weet is dat ik met misschien íets meer aandacht en precisie mijn thee ga drinken. Niet meer klakkeloos een kan water zetten, maar er echt een momentje van maken. Zoals het traditionele beeld ook schetst: lekker met een kopje warme thee voor mij uit staren en dromen. Een moment voor mezelf.
Liefs,
Keoma