Het is de Week Zonder Vlees! Samen met vele Nederlanders gaan we de uitdaging aan om een weekje geen vlees te eten. Daar zijn we bij WAAR al best wel goed in, dus helpen we je graag op weg. Ons assortiment vegetarische en vegan kookboeken wordt uitgebreid met het nieuwe kookboek Jackfruit, dat in de loop van de week in onze winkels ligt. Dit recept voor vegetarische nuggets doen we jullie vast cadeau. Wedden dat je het vlees niet zult missen?
Meer inspiratie nodig? Van het volledige Jackfruit-kookboek mogen we drie exemplaren weggeven.
Wat is jackfruit?
Jackfruit is een vrucht die het hele jaar in Thailand aan de bomen groeit. Een flinke jongen: de vruchten kunnen we een meter groot worden. Het vluchtvlees heeft een bijzondere, vlezige structuur. Bovendien neemt het heel goed smaken over. Even marineren en het gaat perfect door als plantaardig ‘vlees’. Je koopt jackfruit in een blik, dus het is gebruiksklaar en lekker lang houdbaar. Kom maar door met die plantaardige stoofpotjes!
Vegetarische nuggets van jackfruit
Ingrediënten
- 2 blikjes jonge jackfruit (à 550 g), afgespoeld en uitgelekt
- 1 el plantaardige olie
- 4 cm gemberwortel, geschild en geraspt
- 1 el komijnpoeder
- 1 el paprikapoeder
- snufje cayennepeper
- 1 el tamarindepasta
- 200 g beetgaar gekookte pompoenblokjes, goed uitgelekt
- ca. 6 el zoeteaardappelzetmeel (toko of online)
- zout
- plantaardige olie om in te frituren (zoals arachideolie)
- mangochutney, om erbij te serveren
Crispy korst
- 100 g zoeteaardappelzetmeel (toko of online)
- 100 g cornfl akes, grof verkruimeld
- ½ tl chilivlokken
- 6 eiwitten, losgeklopt
Bereiding
- Meng de jackfruit in een grote kom met de olie, gember, komijn, paprikapoeder, cayennepeper en tamarinde.
- Schep er de pompoenblokjes door en dek af met huishoudfolie. Laat het mengsel minstens 1 tot 2 uur marineren.
- Maal daarna het jackfruit-specerijenmengsel in de keukenmachine tot een grove puree.
- Schep er 6 eetlepels zoeteaardappelzetmeel door en breng verder op smaak met zout.
- Vorm op een met bakpapier beklede bakplaat ovale vormpjes van 5 tot 6 cm van het jackfruitmengsel en zet ze ca. 45 minuten in de vriezer.
- Meng voor de korst 50 gram van het zoete aardappelzetmeel met de cornflakes in een diep bord.
- Strooi de rest van het zetmeel in een ander diep bord en meng er de chilivlokken door.
- Schenk de losgeklopte eiwitten in een derde bord.
- Haal de nuggets eerst door het zoeteaardappelzetmeel en dan door het eiwit.
- Schud het teveel aan eiwit eraf en haal vervolgens door het cornflakesmengsel. Ga door tot je alle nuggets hebt bedekt.
- Verhit een frituurpan tot 160 °C.
- Frituur de nuggets in porties van 4 tegelijk. Wacht tussentijds steeds tot het frituurvet weer de juiste temperatuur heeft bereikt.
- Lekker met mangochutney.
Win dat Jackfruit-kookboek
Het kookboek Jackfruit is in de loop van de week te verkrijgen in onze winkels en te bestellen in de webshop. Kun jij niet wachten? Je kunt één van de drie exemplaren winnen door te mailen naar info@ditiswaar.nl o.v.v. Week Zonder Vlees. Vertel ons welk gerecht jij wel met jackfruit zou willen maken. Je maakt extra kans als je een reactie achterlaat onder de post op Instagram of Facebook en WAAR daar volgt. Meedoen kan nog de hele Week Zonder Vlees, dus tot en met 15 maart.
Heb jij de jackfruit-nuggets geprobeerd? Deel ze op Instagram of Facebook en tag @ditiswaar, dan delen we je post!